Herstellen na de Marathon van Eindhoven doe je zo


DOOR TIM OP 07-10-2017 13:02 HARDLOPEN

Het zit er op! Je hebt de marathon gelopen. In een persoonlijk record of niet. Of misschien was het wel je eerste marathon. Het belangrijkste is dat je nu geniet van je prestatie. Je hebt gepresteerd op het moment dat het moest en daar gaat het om. Je moet dus trots zijn op jezelf. Een van de belangrijkste dingen is dan ook om het te vieren. Pak een biertje, maar let op.. Niet té veel.

Op de finishstreep hoor je na een marathon vaak, "zo, dit doe ik dus nooit meer”. De praktijk wijst echter uit dat als de eerste biertjes na de finish zijn genuttigd dat de plannen voor een volgende alweer gemaakt gaan worden. 


Na je marathon is herstel hét toverwoord. Zonder goed herstel kun je jezelf nog lang niet lekker voelen. Sommige hardlopers herstellen snel, terwijl andere hier nog een hele lange tijd voor nodig hebben. Elk lichaam reageert anders.

Het belangrijkste is dat je moet doen wat goed voelt voor jezelf. De ene loper heeft namelijk een goede conditie en zweeft over het asfalt terwijl de andere misschien wel met zijn tandvlees over de finish is gekomen. Elk lichaam reageert anders. Ook leeftijd speelt hierin een grote rol.

Als je thuis komt begint het herstellen. Je wilt het liefste gaan slapen en wakker worden als de pijn weer weg is. Toch kun je het voor jezelf een stuk fijner maken door goed te herstellen. Maar hoe herstel je het beste?

We spraken Sonja van Dongen van Reflex Sportmassage volgens Sonja zijn dit de beste tips;

Goed drinken
Eigenlijk moet je al een aantal dagen voor de Marathon je vocht-pijl goed op orde houden. Maar ook zeker na de marathon is je vochtpijl erg belangrijk. Je verliest na het lopen van een marathon erg veel vocht. Het kan daarom lang duren voordat het lichaam weer voldoende vocht heeft opgenomen (soms zo’n 10 tot 20 uur na de marathon). Zorg dat je direct na de finish drinkt, water maar ook koolhydraatrijke sportdranken.

Neem een warm bad
Warme baden (30 tot 40 graden) zijn een goede manier om de doorbloeding te vergroten en de spierspanning te verminderen. Daarnaast heeft dit een rustgevend effect, ook mentaal is dit dus een goede manier om te herstellen.

Massage
Een massage wordt onder meer toegepast om afvalstoffen uit de spieren weg te masseren. Deze afvalstoffen kunnen veroorzakers zijn van vermoeidheidsverschijnselen, kramp of pijn. Een massage kan de bloedsomloop en de stofwisseling gunstig beïnvloeden. Hierdoor kan het lichaam sneller herstellen van de marathon en is het eerder gereed voor het leveren van een volgende prestatie.

Wist je dat de oudste deelnemer aan een Marathon de 101-jare Fauja Singh is 

Dat meedoen aan een marathon op latere leeftijd niet altijd een succes is bewijst de 86-jarige Joy Johnson, zij kwam een dag na het uitlopen van de marathon van New York te overlijden.